Miért Öko ház?

Az „ökoházak” cégcsoport által épített lakásokat azoknak ajánljuk, akiknek fontos, hogy egészséges környezetben, energiatakarékos lakásokban, környezetkímélő módon éljenek.

Talán már Önben is felmerült, hogy mitől ÖKO az Öko Ház és milyen előnyökkel jár egy nagyvárosban ÖKOHÁZ-ban lakni.

Erre 3 szóval lehet röviden válaszolni az általunk épített lakások KÖRNYEZETBARÁT, ENERGIATAKARÉKOS ÉS ALLERGIAMENTES otthonok lesznek.

 

Mivel tud többet egy Öko Ház?

1. Alternatív energia-ellátás

A lakások fűtése, hűtése és a használati melegvíz-ellátás geotermikus energiával történik. A föld hőjét talajszondák segítségével hozzuk a felszínre, ahol a kinyert hőt egy hőszivattyú alakítja át a fűtéshez 30-35 Celsius fokos vízzé, a napelemek ebben segédkeznek. Ez a hőmérséklet a használati melegvíz esetében 40-45 Celsius fok.

A hűtés a földből kinyert 15 Celsius fok körüli vízzel történik, így ez nem igényel külön energiát.

A rendszer teljesen önálló, független a közszolgáltatóktól és nincs kitéve a folyamatos energia áremeléseknek.

2. Környezetbarát

A rendszerben nem történik égés, nincsenek kémények, nincs károsanyag-kibocsátás és környezetszennyezés, így kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után.

3. Energiatakarékos

a. Fokozott hőszigetelés
Az épület fokozott hőszigetelésű téglából épül, ami kiváló hőszigetelést biztosít, ugyanakkor biztosítja az épület természetes páraháztartását is.

Nem zárja le a pára útját, mint a legtöbb szigetelő-rendszer.

A 3 rétegű nyílászárók szintén kiváló hőszigetelésűek.

b. Kedvező fűtési költségek
A fűtési költség kb. 50 %-kal kedvezőbb a hagyományos gázfűtéssel rendelkező lakások költségénél, továbbá nem elhanyagolható, hogy itt nem emelkedik az energia ára, mint a gázfűtés esetében.

c. Kedvező hűtési költségek
A hűtéshez nincs szükség külön energiára, a földből feljövő 15 Celsius fokos vízzel történik, csak a szerkezetben való keringtetésnek van költsége. Így a hagyományos légkondicionáló rendszerhez képest 95 %-os a megtakarítás.

Egy lakás hűtési költsége a nyári hónapokban a már elkészült geotermikus társasházaink (melyek megtalálhatóak a Referenciák menüpontban) tapasztalatai alapján körülbelül 1500 forint havi költséget jelent összesen.

4. Allergiamentes

A fűtés felületfűtéssel, padló- és plafonfűtéssel történik alacsony, 30-35 Celsius fokos vízhőmérséklettel, így nincs a lakásokban felkavart por, mint a hagyományos radiátoros fűtés esetén, ahol a fűtővíz hőmérséklete 60-70 Celsius fok.

Mint tudjuk, a porszemekhez tapadnak a különböző allergiaokozók (házi poratka, virágpor, pollenek, penészgombák spórái és különböző vegyi anyagok), melyeket belélegezve alakulnak ki az allergiás megbetegedések.
Ezt teljesen kiküszöböli a geotermikus rendszer, ugyanakkor a felületfűtés egyenletes és komfortos hőérzetet biztosít.

A hűtés szintén felülethűtéssel történik oly módon, hogy a mennyezetbe beépített hűtőcsövek lehűtik a levegőt a plafon közelében, amely a fajsúlyánál fogva lesüllyed, így a lakás teljes térfogata hűvös lesz.

  • nincs klímazaj
  • nincs felkavart por
  • nincs káros hideglevegő-áramlás (ez is okozhat allergiás megbetegedéseket)
  • nincs a hagyományos klímák által okozott allergiás megbetegedés

A hűtés hatékonysága a felülethűtés miatt lényegesen jobb, mint a hagyományos klímák esetében.

5. Hőhasznosítás

A rendszer a nyári hűtéskor a lakásokból elvont hőt a használati melegvíz előállításakor alternatív módon hasznosítja, így lényegesen olcsóbb meleg vizet kapunk, károsanyag-kibocsátás nélkül.