Geotermikus rendszer

Öko Házainkat azoknak ajánljuk, akiknek fontos hogy egészséges környezetben, energiatakarékos lakásokban, környezet kímélő módon éljenek, ugyanakkor függetleníteni szeretnék magukat az energiaszolgáltatóktól.

Alternatív energiahasznosítás szükségessége

A Földön a jelenleg ismert és használt energiaforrások (gáz, nyersolaj, szén) kimerülőben vannak, így azok az országok, amelyek jelentős készletekkel rendelkeznek, visszaélnek potenciális helyzetükkel és az árakat az egekbe emelik. Ehhez hozzájárulnak a hazai szolgáltatók is, melyek a magas piaci árakat tovább emelik. Ennek hatására pár éven belül megsokszorozódik a gáz és a távfűtés ára.

Mivel óvatos becslések mellett is a század végére jósolják ezen erőforrások teljes elapadását, a jövőben egyetlen megoldás az alternatív energia hasznosítása marad.

A Öko Társasházaink már ma ennek szellemében épülnek, így joggal nevezhetjük a 21. század lakóházainak.

A geotermikus energiaellátás működése

A Föld hőjének kinyerése talajszondák segítségével történik, melyeket 100-120 méter mélyre fúrunk le a földbe. A talajszondák által kinyert körülbelül 15 Celsius fokos hőmérsékletet egy hőszivattyú alakítja át a fűtéshez 35 Celsius fokos, a használati melegvízhez pedig 45 Celsius fokos vízzé.

A fűtés maximum 35 Celsius fokos előremenő vízzel történik a padló, a fal és a mennyezet fűtésével.

Hűtés üzemmódban a talajból feljövő 15 Celsius fokos folyadékot keringtetve a mennyezet kerül hűtésre. A hideg levegő a fajsúlyánál fogva lefelé áramlik, ezáltal biztosítja a teljes lakótér kellemesen hűvös levegőjét.

A rendszer segítségével a hűtéssel elvont hő hasznosításra kerül a használati melegvíz előállításánál.

A geotermikus rendszer sematikus működése.

Lakáskialakítás a geotermikus energiaellátáshoz

Az olcsó energiaellátással kiváló hőszigetelést párosítunk fokozott hőszigetelésű téglafalakkal és szintén fokozott hőszigetelésű külső nyílászárókkal.

Az EU energetikai besorolás szerint a lakások a legmagasabb, AA++ kategóriás energiatanúsítványt kapnak, ezáltal jelentősen nagyobb forgalmi értéket képviselnek az ingatlanpiacon, mint a többi, kedvezőtlenebb kategóriába sorolt, kevésbé jó hőszigeteléssel rendelkező lakások.

A fűtés és a hűtés nem koncentrált egységekkel (radiátor, klíma beltéri egység, stb) történik, hanem teljes felületen padlófűtés, falfűtés és szerkezetfűtés által. Így az egyenletes hősugárzás kellemes hőérzetet biztosít mind fűtés- mind pedig hűtés esetén.

A kellemetlen mellékhatások – mint a klímazaj, fokozott hideglevegő áramlás vagy forróradiátor – a rendszer segítségével teljesen ki vannak küszöbölve.