Geotermikus rendszer

Ajánlás

Rózsa Öko Ház lakásait azoknak ajánljuk, akiknek fontos hogy egészséges környezetben, energiatakarékos lakásokban, környezet kímélő módon éljenek, ugyanakkor függetleníteni szeretnék magukat a folyamatosan növekvő energiaáraktól.

Alternatív energiahasznosítás szükségessége

A Földön az energiaforrások (gáz, nyersolaj, szén) kimerülőben vannak, így azok az országok, amelyek jelentős készletekkel rendelkeznek - de a magyar szolgáltatók is - visszaélnek potenciális helyzetükkel és az árakat az egekbe emelik.

Ennek hatására pár éven belül megsokszorozódik a gáz és a távfűtés ára.

A jövőben egyetlen megoldás az alternatív energia hasznosítása marad.

A Rózsa Öko Ház már ma ennek szellemében épül, így joggal nevezhetjük a 21. század lakóházának.

A geotermikus energiaellátás működése

A Föld hőjének kinyerése talajszondák segítségével történik. A talajszondák által kinyert körülbelül 12-15 Celsius fokos hőmérsékletű folyadékot egy hőszivattyú alakítja át a fűtéshez 35 Celsius fokos, a használati melegvízhez pedig 45 Celsius fokos vízzé.

A fűtés maximum 35 Celsius fokos előremenő vízzel történik a padló, a fal és a mennyezet fűtésével.

Hűtés üzemmódban a talajból feljövő 15 Celsius fokos folyadékkal a mennyezet kerül hűtésre. A hideg levegő a fajsúlyánál fogva lefelé áramlik, ezáltal a teljes lakótér áthűl.

Az elvont hő hasznosításra kerül a használati melegvíz előállításánál.

Lakáskialakítás a geotermikus energiaellátáshoz

Az olcsó energiaellátással párosítunk téglafalakkal és szintén fokozott hőszigetelésű külső nyílászárókkal.

A 2016. január elsejei új EU besorolás szerint a lakások CC kategóriásak lesznek, ezáltal jelentősen nagyobb piaci értéket fognak képviselni, mint a többi kategóriába sorolt, kevésbé jó hőszigeteléssel rendelkező lakások.

A fűtés és a hűtés nem koncentrált egységekkel (radiátor, klíma beltéri egység, stb) történik, hanem teljes felületen padlófűtés, falfűtés és szerkezetfűtés által. Így az egyenletes hősugárzás kellemes hőérzetet, illetve - hűtés esetén - hidegérzetet ad.

A kellemetlen mellékhatások - mint a klímazaj, fokozott hideglevegő áramlás vagy forró radiátor - teljesen ki vannak küszöbölve.