Köszönjük a cikket az ittlakunk.hu-nak!

A sikeres IX. kerületi beruházások után, a belvárosban először Terézvárosban épül öko társasház. A projekt átadásának időpontja 2016. december 31.

A kerületben egyedülálló geotermikus rendszerrel ellátott, légkondicionált lakások épülnek. A rendszer lehetővé teszi a lakások fűtését, hűtését, illetve a melegvízellátást is, így független a közszolgáltatóktól, nincs kitéve az energiaár-emelésnek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Elsősorban alacsony rezsiköltségű és környezetbarát fenntarthatóságot. A fűtési költség 50%-al alacsonyabb, mint a hagyományos gázfűtéssel rendelkező lakásoknál, a hűtési költség pedig 95%-kal kedvezőbb, mint a légkondicionálás esetében. A rendszer működése 100%-ban környezetbarát: a rendszerben nincs égéstermék, nincs szükség kéményekre, nincs károsanyag-kibocsátás és környezetszennyezés. A lakásokban nincs radiátor és légkondicionáló-készülék, így a komfortfokozat maximális.

Hogy működik a geotermikus rendszer?

A száz méter mélyre lefúrt talajszondák segítségével kinyerjük a föld saját hőjét, amit a keringő folyadék egy hőszivattyúba juttat, ami a fűtéshez harmincöt fokos vizet állít elő, a használati meleg víz pedig negyvenöt fokos. A rendszer nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, hiszen képes arra is, hogy nyáron hűtse a lakást, káros egészségügyi hatások és magas rezsiköltség nélkül.

Milyen energia kategóriájú lesz a társasház?

A társasház A+ kategóriás lesz, ami a legmagasabb a mostani rendszerben. Viszonyításképpen a régi téglatípusú házak általában C-sek, egy átlagos panellakás pedig leginkább E kategóriába sorolódik.